logo
Apache Lounge
Webmasters

 


About

Forum Index Downloads Search Register Log in  RSS Apache Lounge
 



Keep Server Online

If you find the Apache Lounge, the downloads and overall help useful, please express your satisfaction with a donation.

or

Bitcoin

A donation makes a contribution towards the costs, the time and effort that's going in this site and building.

Thank You! Steffen

Apache Lounge is not sponsored.

Your donations will help to keep this site alive and well, and continuing building binaries.



Building 2.2.3 gives error

 
Post new topic   Reply to topic    Apache Forum Index -> Apache Building & Member Downloads



View previous topic :: View next topic  
Author Message
mphare



Joined: 12 May 2006
Posts: 43
Location: Texas

PostPosted: Mon 31 Jul '06 19:11    Post subject: Building 2.2.3 gives error Reply with quote

So I pulled down the 2.2.3 source and tried to build it.

I can still build 2.2.2 without problem, but 2.2.3 gets this error
Code:
------ Build started: Project: libhttpd, Configuration: Release Win32 ------
Generating test_char.h from gen_test_char.exe
Compiling...
service.c
scoreboard.c
provider.c
nt_eventlog.c
mpm_winnt.c
mpm_common.c
listen.c
child.c
ap_regkey.c
util_xml.c
util_win32.c
util_time.c
util_script.c
util_pcre.c
util_md5.c
util_filter.c
util_cfgtree.c
util.c
error_bucket.c
eoc_bucket.c
Generating Code...
Compiling...
modules.c
mod_win32.c
mod_so.c
vhost.c
request.c
protocol.c
log.c
http_request.c
http_protocol.c
http_filters.c
http_etag.c
http_core.c
core_filters.c
core.c
connection.c
config.c
chunk_filter.c
byterange_filter.c
Generating Code...
Compiling resources...
fatal error RC1107: invalid usage; use RC /? for Help
Project : error PRJ0002 : Error result 1 returned from 'C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\bin\rc.exe'.
Build log was saved at "file://d:\Development\Apache\httpd-2.2.3\Release\BuildLog.htm"
libhttpd - 1 error(s), 0 warning(s)

Followed by many same such errors (example):
Quote:
------ Build started: Project: mod_auth_basic, Configuration: Release Win32 ------
Compiling resources...
fatal error RC1107: invalid usage; use RC /? for Help
Project : error PRJ0002 : Error result 1 returned from 'C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\bin\rc.exe'.
Build log was saved at "file://d:\Development\Apache\httpd-2.2.3\modules\aaa\Release\BuildLog.htm"
mod_auth_basic - 1 error(s), 0 warning(s)


I don't know what step I left out when preparing the build using the 2005 Express IDE.. but there must be something. As I said, I'm still able to build the 2.2.2 source.

Any ideas on this one?


Last edited by mphare on Tue 25 Mar '08 23:22; edited 2 times in total
Back to top
ali_fareed



Joined: 04 Jul 2006
Posts: 61
Location: Bahrain

PostPosted: Mon 31 Jul '06 20:02    Post subject: Reply with quote

Yeah I have the exact problem.
Back to top
mrmartin



Joined: 31 Jul 2006
Posts: 3

PostPosted: Mon 31 Jul '06 20:34    Post subject: Reply with quote

Same problem here. I have posted this on msdn and filed a bug report to the vs2005 team.

http://forums.microsoft.com/MSDN/ShowPost.aspx?PostID=596742&SiteID=1&mode=1

And so far I think it's an VS2005 bug. Respect to who ever figures it out. The thread i link to above has a solution but it's not really the way to go when there are 70+ projects in the solution.

Any clues?
Back to top
mphare



Joined: 12 May 2006
Posts: 43
Location: Texas

PostPosted: Mon 31 Jul '06 20:47    Post subject: Reply with quote

Maybe, but I can build Apache 2.2.2, have done so and I am running it with OpenSSL+zLib and haven't had a problem.

I guess I'd like someone with more intiment knowledge of the IDE build process to comment on where the RC stuff is compiled. Maybe I can see a difference between 2.2.2 and 2.2.3.

I've checked makefile.win but don't see it in there.
Back to top
mrmartin



Joined: 31 Jul 2006
Posts: 3

PostPosted: Mon 31 Jul '06 20:48    Post subject: Reply with quote

Here's another link.

http://forums.microsoft.com/MSDN/ShowPost.aspx?PostID=123870&SiteID=1

Please let me know if this works for you. I couldn't figure it out. All my paths look like $(VSspecificPath)
Back to top
pnllan



Joined: 05 Dec 2005
Posts: 221

PostPosted: Mon 31 Jul '06 20:51    Post subject: Reply with quote

Changed the Subject of this thread title to something more specific.
Back to top
Steffen
Moderator


Joined: 15 Oct 2005
Posts: 2580
Location: Hilversum, NL, EU

PostPosted: Mon 31 Jul '06 21:51    Post subject: Reply with quote

I build with the Unix source which has exactly the same C and H files as the Windows source..

I see a lot cannot build too on VC6 and VC7, at ASF they played around with RC and VC-files in the Windows source and it seems they made some errors in that.

ASF is aware of the issue and researching it.

Steffen
Back to top
Steffen
Moderator


Joined: 15 Oct 2005
Posts: 2580
Location: Hilversum, NL, EU

PostPosted: Mon 31 Jul '06 23:44    Post subject: Reply with quote

Grab http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr/trunk/build/cvtdsp.pl -
and in the httpd-2.2.3 tree, just invoke

perl cvtdsp.pl -2005



Can you give it a try, and please tell if it goes !

Steffen
Back to top
mphare



Joined: 12 May 2006
Posts: 43
Location: Texas

PostPosted: Mon 31 Jul '06 23:57    Post subject: Reply with quote

That seems to have done it.
Still compiling.. but it's futher than it's gotten before.

Thanks!
Back to top
mphare



Joined: 12 May 2006
Posts: 43
Location: Texas

PostPosted: Tue 01 Aug '06 0:08    Post subject: Reply with quote

Code:
 link.exe @C:\DOCUME~1\mphare\LOCALS~1\Temp\nm8F4.tmp
   Creating library .\Release\mod_deflate.lib and object .\Release\mod_deflate.exp
 cd ..\..
Build log was saved at "file://d:\Development\Apache\httpd-2.2.3\BuildLog.htm"
BuildBin - 0 error(s), 1 warning(s)
========== Rebuild All: 85 succeeded, 0 failed, 0 skipped ==========


Worked!

Thanks again!
Back to top
Steffen
Moderator


Joined: 15 Oct 2005
Posts: 2580
Location: Hilversum, NL, EU

PostPosted: Tue 01 Aug '06 0:46    Post subject: Reply with quote

Thanks to the ASF guy William A. Rowe, Jr , I asked him what the issue could be.

He wrote also:

awk was required to -build- the sources. Now, awk is only needed to customize the .conf scripts, and in it's absense, well do it yourself by hand. awk's no longer required.


Steffen
Back to top
mrmartin



Joined: 31 Jul 2006
Posts: 3

PostPosted: Tue 01 Aug '06 3:24    Post subject: Reply with quote

It builds fine. I applied the patch on an allready converted (VS2005) version of the code. Works fine if applied before converting.
Back to top
Jorge



Joined: 12 Mar 2006
Posts: 376
Location: Belgium

PostPosted: Tue 01 Aug '06 17:10    Post subject: Reply with quote

Steffen wrote:
Thanks to the ASF guy William A. Rowe, Jr , I asked him what the issue could be.

He wrote also:

awk was required to -build- the sources. Now, awk is only needed to customize the .conf scripts, and in it's absense, well do it yourself by hand. awk's no longer required.


Steffen


There will be another release in about a month that should have this isseu fixed
Back to top
ali_fareed



Joined: 04 Jul 2006
Posts: 61
Location: Bahrain

PostPosted: Tue 01 Aug '06 19:07    Post subject: Reply with quote

I built apache 2.2.3 with no errors but the manifest wasnt automatically embedded in ab.exe I had to manually embed the manifest
Back to top
SabinF



Joined: 03 May 2006
Posts: 37
Location: Timisoara (Romania)

PostPosted: Mon 07 Aug '06 21:43    Post subject: Reply with quote

When do execute the command to fix the issue? After compiling zLib and OpenSSL or before. I have executed the command before compiling zLib and OpenSSL. zLib compiled perfect, but OpenSSL failed to compile.
Back to top
chowdhuryl



Joined: 02 Aug 2007
Posts: 1

PostPosted: Thu 02 Aug '07 7:24    Post subject: Reply with quote

Hello All, Had the same problem with VS 2003 (IDE Build) with Apache. rc.exe error with 2.2.4.

The rc.exe command line from BuildLog.html:
Creating command line "rc.exe /d "_DEBUG" /d "BIN_NAME="libhttpd.dll"" /d "LONG_NAME="Apache HTTP Server Core"" /l 0x409 /I "build\win32" /I "./include" /I "./srclib/apr/include" /fo"Debug/libhttpd.res" ".\build\win32\httpd.rc""

the problem area is bolded. Its the quotes around libhttpd.dll ("libhttpd.dll").

To fix it - Goto right-click on the 'Project' and select 'Properties'. Goto "Configuration Properties"->"Resources"->"General", edit the "Preprocessor Definitions" and remove all quotes.
Back to top
renegado



Joined: 07 Dec 2007
Posts: 1

PostPosted: Fri 07 Dec '07 18:47    Post subject: Reply with quote

This fixed my issue. Thanks!

Steffen wrote:
Grab http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr/trunk/build/cvtdsp.pl -
and in the httpd-2.2.3 tree, just invoke

perl cvtdsp.pl -2005



Can you give it a try, and please tell if it goes !

Steffen



BTW, I'm compiling Apache 2.2.6 w/ ssl 0.9.8g
Back to top
mphare



Joined: 12 May 2006
Posts: 43
Location: Texas

PostPosted: Tue 25 Mar '08 20:59    Post subject: Reply with quote

Never mind... Pilot error. The perl script worked for me on 2.2.8

I'm trying to build 2.2.8 and the perl script didn't solve the problem this time.
It worked great for 2.2.3, but I'm getting
Code:
chunk_filter.c
byterange_filter.c
Generating Code...
Compiling resources...
fatal error RC1107: invalid usage; use RC /? for Help
Project : error PRJ0002 : Error result 1 returned from 'C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\bin\rc.exe'.
Build log was saved at "file://d:\Development\Apache\httpd-2.2.8\Release\BuildLog.htm"
libhttpd - 1 error(s), 0 warning(s)
------ Build started: Project: aprutil, Configuration: Release Win32 ------
Compiling...


type errors now.
Anyone have a solution for this?

Thanks,

- m
Back to top


Post new topic   Reply to topic    Apache Forum Index -> Apache Building & Member Downloads
Page 1 of 1